Foto door Maël BALLAND via Pexels

Hoe beïnvloedt jouw leefomgeving jouw leefstijl?

/Krista Hoogink, Leefstijlcoach

Leefstijl en gedragsverandering. Een logisch verband. Aan je leefstijl is altijd wat te veranderen.  Maar leidt dat dan automatisch tot het gewenste resultaat?

We schrijven allerhande aandoeningen en ziektes toe aan onze huidige leefstijl. We eten te veel, te vet, te veel suiker, te veel koolhydraten, te weinig groenten en fruit, te veel vlees, we drinken te veel alcohol en frisdrank, we bewegen te weinig, we zitten te veel, we hebben te veel stress en we slapen te weinig. En dat alles bij elkaar leidt tot vervelende leefstijl aandoeningen als hart- en vaatziektes, diabetes, overgewicht, verschillende soorten kanker en een immuunsysteem wat minder goed kan vechten tegen een nieuw virus als Covid-19. Dus ik kan met al het overweldigende bewijs uit wetenschappelijk onderzoek, ook niet ontkennen dat er wel degelijk een verband is tussen leefstijl en bepaalde ziektes en aandoeningen.

Neemt niet weg dat je leefstijl veranderen wat meer vraagt dan de conclusie uit onderzoek te kennen. En deze neer te leggen bij ieder persoonlijk. Onze hele leefomgeving is erop gericht om meer te eten. In ieder geval meer dan we nodig hebben in ons huidige klimaat. We zijn in alle gemakken voorzien. We hoeven ons nauwelijks in te spannen en nauwelijks te bewegen. Dus verandering van leefstijl gaat verder dan wat je aan jezelf kan veranderen. Onze leefomgeving is superbelangrijk. En daar is nog wel wat winst te boeken!

Dat vraagt van de overheid en bedrijven dat er oog is voor hóe wij onze leefomgeving inrichten. Én hoe we daar vervolgens mee omgaan. Kun je dan als individu besluiten dat je daar toch niets aan kunt doen en de verantwoordelijkheid voor je gezondheid bij de overheid en deze bedrijven neerleggen? Ik zou dat niet doen. Ga actief aan de slag met de omgeving waarin je leeft. Maak overzichtelijke doelen van wat jij kan veranderen aan de inrichting van je leefomgeving. Maak de eerste verandering niet te groot en pak die verantwoordelijkheid.

Wil je aan de slag maar weet je nog niet hoe je dit gaat aanpakken? Een leefstijl coach kan je helpen om inzicht te krijgen in wat er voor jou van belang is om je leefstijl én je leefomgeving te veranderen. Zodat jij jouw bijdrage kan leveren aan een gezondere leefomgeving voor jezelf en de mensen om je heen!